Turistfällorna och hur man undviker dem

Världen är full av resmål, och på dessa finns det turistfällor. En turistfälla är ett besöksmål eller en attraktion av något slag som lockar till sig oproportionerligt många turister, och där risken att bli lurad är större. Så hur ska man göra för att hålla sig borta från dem?Kinesiska muren i KIna

Vad är en turistfälla? Det kan vara en restaurang som utger sig för att servera genuin lokal husmanskost, men där det mesta är baserat på halvfabrikat och där man inte hittar några ”locals” bland gästerna. Det kan också vara en sevärdhet som i själva verket inte är särskilt sevärd, eller en plats som man som turist bör hålla sig borta från. I den här artikeln finns sju exempel på sådana attraktioner. En särskild kategori av turistfälla är attraktioner eller platser som är väl värda ett besök, men där det finns vissa saker man bör undvika.

Kinesiska muren är ett sådant exempel. Den är verkligen sevärd, men man bör inte besöka sträckan vid Badaling, utan resa längre bort från Beijing, till exempel till Jinshanling. Färre guidade turer går dit, vilket innebär större möjligheter att verkligen ta in murens särart.

Några knep

Venedig skulle vissa säga är en enda stor turistfälla. Andra älskar staden, men de flesta är överens om att man ska undvika gondolerna. Visst är det speciellt att uppleva staden från vattnet, men det kan man göra lika bra från en av stadens vattenbussar. Över huvud taget är kollektivtrafiken ett säkert kort i många städer, för den som vill uppleva staden på riktigt.

En klassisk turistfälla kan också förvandlas till en pärla när det är lågsäsong. Har man otur är det stängt, men har man tur är priserna lägre och köerna korta. Man kan också gå upp riktigt tidigt, om man känner att man måste besöka Eiffeltornet, Frihetsgudinnan eller vad det nu må vara.