Stadssemester på vintern

På sommaren vill man uppleva sol och bad, men även på vintern kan man vilja se något annat. Att resa på stadssemester på vintern har blivit allt populärare, och resan behöver inte gå långt bort.

November och december är tunga månader för många svenskar. En sak som kan lätta upp i vintermörkret är en resa till någon av de större städerna på kontinenten. En del av dem ligger ju faktiskt så nära att man hinner dit över en helg. Vilka städer vi väljer att besöka vintertid skiljer sig lite från vart vi reser under resten av året, men det finns också många likheter.

Precis som under resten av året ligger London och New York i topp när det gäller vart svenskar åker på vintern, enligt statistik från resebyrån Ticket. På tredje plats kommer den tjeckiska huvudstaden Prag. Kanske har det med det stora antalet julmarknader i staden att göra. Priserna är också lägre än både i Sverige och i London. Andra städer i Öst- och Centraleuropa som ökar kraftigt, men som inte tar sig in på tio i topp-listan är Krakow, Budapest och Warszawa, skriver Vagabond.

ManchesterJuldekoration i Manchester

Ytterligare en stad som fler och fler svenskar upptäcker som turistmål är Manchester, som utgör centrum i Storbritanniens näst mest befolkade stadsområde, med sammanlagt tio miljoner invånare.

Länge drogs staden i Sverige med ett rykte om att vara en ful och tråkig stad. I en uppslagsbok från 1935 står det att stadens centrum är ”enformigt och gråsmutsigt”. Det kanske stämde då, men det stämmer inte nu. I staden finns flera konstgallerier, klubbar och pubar med livemusik, och inte minst är staden en av de mest fotbollsintresserade i världen. Här håller man antingen på United eller på City, två av världens mest kända fotbollslag, med fans långt utanför Storbritanniens gränser. Det finns också ett museum tillägnat det mest kända av lagen, Manchester United.