Semestertider högsäsong för inbrottstjuvarna

Det är under semestertider som inbrottstjuvarna är som mest aktiva. Stora delar av ett bostadsområde kan ligga i princip helt dött och det innebär att tjuvarna kan arbeta relativt ostört. Larm, grannsamverkan och säkerhetsdörr gör matchen betydligt svårare för tjuven. Det är sådana faktorer som är avgörande för när tjuvarna gör en snabb scanning av ett område.

Att inbrottssäkra sitt hem är att skapa långdragna hinder för tjuvarna att ta sig förbi. En tjuv vill ha dålig insyn, dörrar som är enkla att bryta upp och inga observanta grannar som registrerar vilka som kör runt i ett område. På http://www.prodoor.se/sakerhetsdorrar/ kan du hitta en rad olika varianter av säkerhetsdörrar och de har mellan 5-25 års inbrottsgaranti. Du kan också läsa på om hur du och dina grannar kan starta grannsamverkan på polisens hemsida. Förutom grannsamverkan och säkerhetsdörr kan du säkra hemmet inför semestern genom att:

  • Skaffa mer belysning. Det gäller framför allt om man bor i villa.
  • Tänk på vad du publicerar på sociala medier och om det är offentliga inlägg du gör. Har du en offentlig profil blir det lätt för tjuvarna att lista ut att du är borta.
  • Undvik skymmande växter vid fönster, altan eller balkong.

Inbrottstjuvarna vill inte ha hinder

Det har blivit en allt vanligare rubrik i tidningarna. En familj kommer hem från semestern och möts av en sönderslagen lägenhet eller villa. Tjuvarna arbetar mycket snabbt och vet på ett ungefär var de kan hitta de värdesaker som de sedan kan sälja vidare. Det kan vara bärbara datorer, spelkonsoler, kontanter och smycken. De vänder upp och ner på allt, och många utsatta vittnar om en svårbotad oro efter att någon varit inne bland dina personliga tillhörigheter. Eftersom ett inbrott måste ske snabbt och friktionsfritt vill de inte ha några som helst hinder.

Belysning med rörelsevakt är ett mycket bra sätt att göra det svårare för inbrottstjuvarna att arbeta i mörkret. Säkerhetsdörren brukar många tjuvar själv vittna om är ett av de saker som försvårar inbrotten rejält. Går det, så väljer de genast bort den dörr de ser är säkrad.