Res och ät på restaurang

Nu är det hög tid att resa runt i Norden för att upptäcka ny och extraordinär mat på restaurang. Michelin guiden delade ut sina stjärnor till Nordens restauranger förra veckan där även Sverige var med och fick flera stycken. Ibland behöver man inte resa längre än till grannlandet för att äta på en ny Michelin-krog.

Med bra kvalité på maten, god service och med ett riktigt bra helhetsintryck kan man som restaurangägare få känna lyckan av att ta emot en Michelin-stjärna. Om fin och fräsch restaurangutrustning, härligt teamwork och sköna miljöer på restaurangen skiner igenom har man stor chans att förtjäna en plats på den populära listan. Varje år delar Michelin guiden ut de välförtjänta stjärnorna till restaurangen med det lilla extra, där Sverige är med och har fått några stycken.

Som man skriver om på Dagens Nyheter får stjärnorna som delades ut till de nordiska länderna förra året behållas. Utöver dessa fick bland annat restaurangen Dill på Island och Kokos på Färöarna sin första stjärna tilldelad. Även restauranger i både Oslo och Köpenhamn har hittat sin plats på listan.

Svenska krogar plockar också stjärnor

Om man ändå väljer att stanna kvar inom riksgränsen finns det träffsäkra platser att gå till för att äta magisk mat. Svenska restauranger har i flera år fått stjärnorna tilldelade, vissa får behållas och andra inte. Men i årets guide fick några restaurangen till och med sin andra stjärna. Som man skriver i en artikel på Göterborgs-Posten fick restaurangen Sture i Malmö årets första stjärna, och i Stockholmsområdet var det Imuoto som fick sin första.

Hur går bedömningen till?

Vagabond beskriver man stegvis hur bedömningen inför Michelin-stjärnorna går till. Enligt dem är det fem kriterier som inspektörerna utgår ifrån när de bedömer maten:

  • Man bedömer kvaliteten på råvarorna
  • Smaken och tillagande har stor betydelse på hur rätten presenteras
  • Hur personlig maten är tillagad. Man tittar på hur väl kocken har lyckats med att hitta ett eget uttryck.
  • Hur bra överensstämmer maten med priset man betalar
  • Hur kvaliteten är över tid. Oavsett när man besöker restaurangen ska man få en lika fantastisk upplevelse varje gång.