Lockande vandring i Sverige

Vandring längs vackra leder och i naturreservat är populärare än någonsin. Tur är det väl då att det finns många fantastiska leder att vandra längs i landet och att det successivt upprättas fler och fler naturreservat för att kunna bevara vacker natur i vårt avlånga land.

Oavsett om du är intresserad av naturupplevelser i Norrköping eller vill vandra högt upp i Norrland så finns det massor att se! Sverige är berikat med otroligt vacker natur, något som fler borde uppleva! Och intresset för vandring bara ökar och ökar. 

Bästa vandringslederna i Sverige

Vilka är de bästa vandringslederna i landet? Det skriver Expressen om i en artikel och nämner platser som kommer få dig att tappa andan. Sverige är ett otroligt vackert land och bland annat Funäsdalen, Kungsleden, Jämtlandstraingeln, Edsåsdalen och Kebnekaises topptur erbjuder förstklassig vandring. Även Padjelantaleden, Sörmlandsleden, Höga kusten-leden, Skåneleden, Roslagsleden och Bohusleden är bra alternativ för den vandringssugne på jakt efter nya äventyr. Här kan du vandra oavsett om du är erfaren vandrare eller nybörjare, det enda som behövs är förberedelse och kunskap om vandring och området.

Måste bli fler naturreservat i hela landet

Men man måste inte bege sig ut längs berömda leder för att se vacker natur. Det räcker att ge sig ut i närliggande naturreservat. Framtiden för naturreservat bådar bra, i till exempel Sörmland frigjordes år 2016 hela 600 hektar mark för att bli till naturreservat, detta enligt Sveriges Radio. Något som är bra för att vi ska kunna behålla vår naturs mångfald och välmående. Det nationella målet är att ungefär ha fyra procent av landets skog som naturreservat och i Sörmland har man kommit nästan halvvägs i det ärendet. Förhoppningsvis kommer fler och fler skogsområden över hela landet att klassas som naturreservat inom snar framtid, något som är positivt inte bara för miljön och arter, utan också för alla vandringsintresserade.

Här följer en lektion friluftsliv och hur man beter sig i naturen: