En kulinarisk resa

Restaurangerna med Michelinstjärnor blir fler och fler i Norden. Varför inte göra en kulinarisk resa till något av vara grannländer?

Tiden då svensk, norsk eller dansk mat betraktades som ett dåligt skämt i resten av världen är sedan länge förbi. Ett flertal restauranger i de nordiska länderna har belönats med stjärnor i Guide Michelin, men än har huvudstäderna långt kvar tills de är uppe i Paris’ eller Tokyos nivåer. Den nordiska omsorgen om råvarorna, ordningen i köket och kvaliteten på restaurangutrustningen kan dock innebära att stjärnorna snart är ännu fler.

Senast som nordiska restauranger belönades med Michelinstjärnor fick följande krogar sina första stjärnor:

  • Sabiomakase (Stavanger)
  • Sture (Malmö)
  • 108 (Köpenhamn)
  • Domestic (Århus)
  • Ti Tri Ned (Fredericia)
  • Slottskøkkenet (Dragsholms slott)
  • Koks (Torshavn)
  • Dill (Reykjavik)
  • Imouto (Stockholm)

Restaurang på Mäster Samuelsgatan i StockholmVill du se vilka restauranger som belönats med en andra stjärna, klicka här. Två restauranger fick också en tredje stjärna vardera: Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo, vilket Yle rapporterar om. Finland har inga Michelinstjärnor, men väl några restauranger som belönats med utmärkelsen Bib Gourmand, som ges till prisvärda restauranger.

Även White Guide hyllar nordiska restauranger, och framför allt svenska sådana, skriver Di Weekend. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att White Guide är en svensk guide. White Guide Nordic poängsätter restauranger i flera olika kategorier. När det kommer till maten är 40 poäng max, och i totalpoängen är det maximala 100 poäng.

Planera resan utifrån restaurangerna

Till Oslo och Köpenhamn kan man ta sig med tåg över en helg, åtminstone om man inte bor alltför långt norrut i landet. Till Island eller Färöarna är det dock svårt att ta sig på annat sätt än med flyg. Beroende på hur lång tid man har till sitt förfogande kan man alltså planera ett eller flera restaurangbesök utifrån detta.

Tänk bara på att boka i god tid, för restauranger med stjärnor i Guide Michelin kan vara bokade långt i förväg. Detsamma gäller naturligtvis restauranger som är omnämnda i White Guide. Det rör sig över lag om samma restauranger, även om de inte kommer i samma ordning. White Guide omfattar också fler restauranger i Norden och kring Östersjön.